Home »
» Rasyon Nedir? Dengeli Rasyon Nasıl Yapılır?
Rasyon Programını indirmek için tıklatınız
Milli Eğitim Bakanlığnın hazırlamış olduğu rasyon Kitabı
DENGELİ BİR RASYON HAZIRLANMASI
Rasyonda enerji,
protein, mineral madde ve vitaminlerin hayvanın ihtiyacını karşılayacak
düzeyde olması "Dengeli Beslenme"nin esasını teşkil eder.
Dengeli bir beslenmeyi de hayvanımıza Enerji, Protein, Mineral, Vitamin oranları değişik yem maddelerini vermekle sağlarız.
Her
yem maddesi farklı oranlarda Enerji, Protein, Mineral ve Vitamin
içerir. Çoğu kez enerjisi yüksek bir yem maddesinin protein miktarı
düşüktür.
Örneğin; mısır enerji bakımından yüksek bir besin maddesi olduğu halde protein oranı düşüktür (%8-9).
Ayçiçeği
küspesinin enerji düzeyi düşük olduğu halde protein oranı yüksektir. Bu
bakımdan dengeli bir beslenme rejimi uygulamamız için mısır ağırlıklı
bir yeme bir miktar ayçiçeği küspesi karıştırmamız gerekir.
Rasyonlara
enerji kaynağı olarak katılan kesif yemlerin başında mısır, arpa,
buğday, sorgum, yulaf ve çavdar gibi tane yemler ile kepek, melas ve
kurutulmuş şeker pancarı posası gibi yan ürünler gelir.
Rasyonlarda
protein dengesinin sağlanmasında ise pamuk tohumu küspesi, ayçiçeği
küspesi, soya küspesi gibi yağlı tohum küspeleri ile mısır proteini,
mısır gluteni gibi yan ürünler kullanılırlar. Bu amaçla üre gibi protein
niteliğinde olmayan azotlu maddelere de rasyonda yer verilebilir.
Süt inekleri rasyonlarında değirmencilik, şeker, yağ, fermantasyon sanayi yan ürünleri yaygın şekilde kullanılırlar.
Bazı
sanayi yan ürünlerinin besin maddeleri miktarları oldukça değişkenlik
gösterir. Ayrıca bunların bazıları pestisit ve benzeri zirai mücadele
ilaçları kalıntıları kapsar ve bu artıklar süt ile atılabilir.
Değirmencilik yan ürünleri her ne kadar elde edildikleri tahıl kadar
besin maddesi ve enerji kapsamaz ve sindirilme dereceleri yüksek değil
ise de iyi kaliteli olanları hayvan beslemede başarı ile kullanılırlar.
Şeker
pancarı posası ve melas süt ineklerinde enerji kaynağı ve lezzet verici
olarak kullanılır. Melas aynı zamanda tozlanmayı önleyici, vitamin ve
mineralleri taşıyıcı özelliğe de sahiptir. Genellikle kesif yemin % 5' i
kadar kullanılır. Karma yeme daha yüksek miktarlarda katılması yemin
yapışkan bir hal almasına, karıştırma sorunlarına ve yemleme
zorluklarına neden olur. Ayrıca melas yüksek şeker ve mineral
kapsamından dolayı sürgüt etkiye sahip bir yem maddesidir. Bira sanayi
yan ürünleri B grubu vitaminlerce zengindir.
Bu yemlerin
karışımlarından oluşturulan süt karma yemleri hayvanlara süt verimi
dikkate alınarak verilir. Rasyonda kullanılan kaba yemin kalitesine
bağlı olarak verilecek kesif karma yemin miktarı belirlenir.
Sütlerindeki
yağ miktarı % 3-4 arasında bulunan Holştayn ve İsviçre esmer ırkı
ineklerde her iki kg süt verimi için 1 kg kesif yem verilmesi
önerilmektedir.
Bu değerler günde 9-13 kg'ın üzerinde süt veren
inekler için geçerlidir. Yüksek oranda yağlı süt veren Jersey ve
Guernsey ırkı ineklerde 7-9 kg'ın üzerindeki günlük süt miktarı esas
alınarak önerilen kesif yem miktarı ise 1.5 kg süt için 1 kg'dır.
Rasyonun
% 60'ından fazlasının kesif karma yemlerden oluşturulması halinde
sindirilme derecesi, yemin sindirim kanalından geçiş hızının artması
nedeniyle, düşer. Yüksek düzeyde kesif yemle besleme sonucu metabolik
hastalıkların çıkışı artar ve hayvanın gelecekteki performansı olumsuz
yönde etkilenir.
Kesif yemlerin süt ineklerinin beslenmesindeki
fizyolojik önemi besin maddelerinin dengelenmesi, mide asit oranının
düzeltilmesi ve toplam rasyonun sindirilebilir besin maddeleri
yoğunluğunun arttırılması şeklinde sıralanabilir
Dengeli bir Rasyon Hazırlanmasında göz önünde tutulması gereken tanımlar:
Nem ve Kuru Madde : Hayvanlara
besin olarak verilen gıdalar genelde nem yani bünyesindeki su ile
rasyona katılmaktadır. Ancak, bunların besin değerlerinin anlamlı bir
biçimde karşılaştırılması ve hesaplanabilmesi için Besin Değeri
Tabloları Kuru Madde yani içindeki Tün Suyu alınmış olarak
düzenlenmektdir.
Zira, içlerindeki tüm yararlı besin maddeleri Kuru Madde ‘nin bir parçasıdır.
Kuşkusuz SU da hayvan beslenmesi için gereklidir. Bu hesaplamalardan sonra rasyona ek olarak verilmelidir.
Ham Protein :Yem hamaddelerinde protein iki şelide bulunur. Bunlardan ilki gerçek Protein dir.
Öte
yandandan Doğada yer alan veya sentetik olarak üretilmiş bazı maddeler
vardır ki, bunların yapılarında AZOT bulunduğu halde protein değildir.
Bunlara bilimsel olarak Protein Olmayan Azotlu maddeler (Non - Protein
Nitrojen) denir.
İşkembeli hayvanlar Enerji kullanarak
işkembelerinde çok yoğun bulunan mikroplar aracılığı ile yem
içerisindeki Protein Olmayan Azotlu maddeleri mikrobiyal proteine
dönüştürürler.
Ham Protein= Azot % desi x6,25 = Protein Protein+ Protein Olmayan Azotlu Protein
Sindirilebilir Protein
:Bir yem maddesinde bulunan ham protein miktarının tamamı sindirilemez.
Yani hayvan ham proteinin tamamından yararlanamaz. Bu durum yem
maddelerinin kalitesine ve yapısına göre değişir. Örneğin; samanda ham
protein %'si hem çok düşük % 3.2,hem de sindirilebilir protein oranı
sadece % 0.3 tür. Yani samandaki proteinin ancak % 8.1'i sindirilebilir
ve hayvana yarayışlı bir proteindir. Buna karşın buğdayda ham protein
yüzdesi % 14.2 ve sindirilebilme özelliği % 74’tür. Bu durum buğdayın
iyi kalitede, samanın kalitesi düşük birer yem maddesi olduğunu
açıklamaya yeter.
Rumende sindirilebilir (degradable) protein ( RDP): İşkembe
(Rumen ) de Sindirilebilir protein diyette yeterli enerji özellikle
karbohidratlar bulunması halinde mikrplar tarafından Rumen yani işkembe
bölümünde sindirilebilen proteindir.
Rumende sindirilemeyen (undegradable) protein ( UDP) :
Rumende
sindirilemeden yenildiği biçimde sindirim sisteminin izleyen
bölümlerine geçen Proteinidir. Bu nedenle “ By Pas” protein de denir.
Zira bazı hallerde alınan protein sindirilmeden dışarıya da atılır.
Bu
biçimde atılan Protein miktarı hayvanın hızlp ve çok yem almasına bağlı
olarak da artar. Zira, hızlı ve çok besin Rumen yani işkembedeki
mikraopların görevlerini zamanında ve düzgün biçimde yapmasını engeller.
Yaşam Payı Ham Protein: Bir hayvanın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli protein miktarıdır. Genelde % ile ifade edilir.
Verim Payı Ham Protein: Sağılan hayvanlarda beher kilogram süt üretimi için gerekli protein miktarını ifade eder. Gram kilogram süt olarak belirlenir.
Yaşama Payı (YP) Enerji Değeri*
Bir hayvanın yaşamını sürdürebilmesi (ağırlık kaybetmeden ve
kazanmadan) için gerekli enerji değeridir Mega kalori olarak ifade
edilir.
Verim Payı (VP) Enerji Değeri* Hayvanın günlük canlı ağırlık kazanması veya günlük süt üretimi için gerekli Net enerjidir. Mega kalori olarak ifade edilir.
Yem
hammaddelerinin yukarıda tanımlanan değerler ile dengeli bir rasyon
hazırlanması için gerekli diğer girdileryönünden varsıllık değerleri
Excel Formatında “ Yem Girdileri Tablosu”nda Süt Ve Besi Sığırlarının
Beslenmesinde Kullanılan Bazı Hammaddelerin Kuru Madde Ve Besin
Değerleri Bölümünde ayrıntılı bir biçimde verilmiştir.
I- BESİ HAYVANCILIĞINDA DENGELİ BİR RASYON HAZIRLANMASI
Yurdumuzda
kolay bulunan yem maddelerini kullanarak 150 kg canlı ağırlıktaki bir
Tosunumuzun günde 1.2 kg canlı ağırlık kazandıracak bir RASYON
hazırlayalım.
1- HAM PROTEİN HESABI Tiklayiniz
BESİ
Tabloları Yaşam Payı Bölümü Ham Protein % desi Sütünündan Hayvanımızın
Rasyonunda %14 Protein bulunması gerektiği anlaşılmaktadır.
2-Günlük Enerji Gereksiniminin Hesabı
a- Yaşama Payı (YP) Enerji Değeri :
Ayni Yaşam Payı Tablosunun Mega Kalori/ Gün Sütününda günde 3,3 Mega Kalori Enerji İhtiyacı olduğu görülmektedir.
b-Verim Payı (VP) Enerji Değeri :
Ayni Tabloya devam edelim.
Burada
Tosunumuzun ( veya Düvemizin) günde 1,2 Kg Canlı Ağırlık kazanması için
gerekli enerji miktarını bulacağız. YİNE BESİ Sığırlarının Yem
Gereksinmelerinin Hesaplanması TOSUNLAR İÇİN VERİM PAYI ENERJİ
GEREKSİNİMLERİ (veya Düveler İçin Verim Payı Enerji Gereksinimleri
Bölümü ) tablosundan önce Hayvanımızın kilosunu ve daha sonra dikey
sütünda günlük et artışını bulup kesişme noktasındaki değeri alacağız.
Olayımızda bu rakam 3,13 Mega Kalori gündür.
Bu durumda 150 kg
ağırlığında bir Tosunumuzun her gün 1,2 kilo gram et bağlayarak büyümesi
için gerekli enerji miktarının Günlük :3,13 Mega Kalori Verim Payı (VP)
Enerji Değeri + 3,3 Mega Kalori Yaşama Payı (YP) Enerji Değeri = 6,43
Mega Kalori olduğu görülmektedir.
Yani Tosunumuza öyle bir
Rasyon Hazırlayacağız ki hem Bütçemize uygun olacak hem de %14 proteini
ve 6,43 Mega Kalori enerjisi olacak.
Bu amaçla Yurdumuzda sık
kullanılan ve kullanılmayan ama bu konuda çalışma yapılması gereken YEM
Maddelerini kullanarak bunların enerji, ham protein, yaşama payı ve
verim payı enerji değerlerini de gösterir BESIN DEGERLERI ICIN TIKLAYINIZ
yararlanarak düzenleyelim ve (Tablo Et) de gösterelim: Bunun için bu
yem maddelerinden belirli oranlar tespit ederek bunların toplamının 100
(yüz) olmasını sağlayalım.
Bundan sonra da Besi
Sığırlarının Beslenmesinde Kullanılan Bazı Hammaddelerin Kuru Madde Ve
Besin Değerleri Bölümündeki yem değerlerinden yararlanarak, bunların ham
protein Yaşam Enerji ve Verim Enerji değerlerini hesaplayalım:
Tablo ET.de arpanın % miktarı 22.5, BESIN DEGERLERI TABLOSUNDA ise
Arpanın Ham Protein %'si 12 dir. % 22.5'u arpa olan yem formülümüzde
arpadan formülümüze düşen ham protein oranı (%si ) = 22.5 x 12 / 100 =
2.7 dir.
Aynı şekilde hesaplamaya devam edersek Yaşama Payı (YP) enerji değeri = 22.5 x 2,03 / 100 = 0.46 Mega kaloril,
Verim Payı (VP) enerji değeri = 22.5 x 1.35 / 100 = 0.3 Mega kalori. değerleri ortaya çıkar.
Bu işlemi tüm hammaddeler için tekrar ederer Tablo ET de gösterelim.
TABLO ET
Yem Maddeleri
|
Rasyon İçindeki Oran
|
Kuru Madde % desi
|
Ham Protein (%)
|
Sindirilebilir Protein (%)
|
Yaşama Payı Enerji Değeri (Mkal/kg)
|
Verim Payı Enerji Değeri (Mkal/kg)
|
Arpa
|
%22,5
|
%89
|
%2,70
|
%18.9
|
0,46
|
0,30
|
Buğday
|
%15
|
%89
|
%2,1
|
%13.2
|
0,32
|
0,22
|
Kepek
|
%20
|
%89
|
%3,4
|
%14.0
|
0,32
|
0,19
|
Ay çiçeği küspesi
|
|
|
|
|
|
|
Yaş Pancar posası
|
%25
|
%24
|
%2,75
|
%19,3
|
0.45
|
0.29
|
Buğday Samanı
|
%15
|
%90
|
%1,35
|
%8,6
|
0.19
|
0.08
|
Mozaik tozu
|
%1
|
|
|
|
|
|
Tuz
|
%1
|
|
|
|
|
|
Mineral Karışımı
|
%0,5
|
|
|
|
|
|
To p l a m
|
%100
|
|
12,3
|
%74
|
1.74
|
1,08
|
Rasyon
1.'deki değerler neye yarar? Bu şekildeki bir hesaplama besi
hayvancılığında önümüzü görmenin ve iyi bir planlama yapmanın ana
unsurlarını oluşturur.
Önce bu verileri daha öncehasapladığımız ihtiyaçlarla karşılaştıralım:
|
Ham Protein (%)
|
Sindirilebilir Protein (%)
|
Yaşama Payı Enerji Değeri (Mkal/kg)
|
Verim Payı Enerji Değeri (Mkal/kg)
|
GEREKEN
|
%14
|
%65
|
3,3
|
3,13
|
Bir Kilo Gram Kuru Madde Bazında Rasyon bileşimi
|
12,3
|
%74
|
1.74
|
1,08
|
Tablodan
ilk görülen sonuç Rasyonun protein yetmezliğidir. Bu durumda
Rasyonumuzu bir miktar değiştirerek Proteince daha zengin yem
maddelerini ekleyelim. Gerekli düzeltme için Pancar Posasını %15 e
indirerk yerine %10 oranında Ayçiçeği küspesi eklendiğnde yeni TABLO ET A
şöyle olacaktır.
Yem Maddeleri
|
Toplam İçindei Oranı
|
Kuru Madde % desi
|
Ham Protein (%)
|
Sindirilebilir Protein (%)
|
Yaşama Payı Enerji Değeri (Mkal/kg)
|
Verim Payı Enerji Değeri (Mkal/kg)
|
Arpa
|
%22,5
|
%89
|
%2,70
|
%18.9
|
0,46
|
0,30
|
Buğday
|
%15
|
%89
|
%2,1
|
%13.2
|
0,32
|
0,22
|
Kepek
|
%20
|
%89
|
%3,4
|
%14
|
0,32
|
0,19
|
Ay çiçeği küspesi
|
%10
|
%92
|
%3,8
|
%6,5
|
0,15
|
0,08
|
Yaş Pancar posası
|
%15
|
%24
|
%1,65
|
%11,6
|
0.27
|
0.18
|
Buğday Samanı
|
%15
|
%90
|
%1,35
|
%8,6
|
0.19
|
0.08
|
Mozaik tozu
|
%1
|
|
|
|
|
|
Tuz
|
%1
|
|
|
|
|
|
Mineral Karışımı
|
%0,5
|
|
|
|
|
|
T o p l a m
|
%100
|
|
%15
|
%79
|
1.71
|
1,05
|
Yeni
Rasyonumuzda protein dengesi de kurulduktan sonra Tosunumuz için
gerekli olan 6,43 Mega kaloriyi Rasyondaki toplam enerji değeri olan
2,76 Mega kaloriye bölerek KURU Madde bazında gerekli Günlük Yem
Miktarını buluruz
Bu işlemden sonra KURU MADDE bazındabir günlük
toplam Yem ihtiyacının 1100 gram Arpa Danesi : 740 gram Dane Buğday:
980 gram Buğday Kepeği : 740 gram Melaslı Yaş Şeker Pancarı Posası: 490
gram Solventli Ayçiçeği Küspesi: 740 gram Buğday samanı: 50 gram mozai
Tozu:50 gram tuz ve 20 gram PREMİKS (Mikro Element Bileşimi ) olmak
üzere 4900 gram olduğu görülür.
KURU MADDE bazında verilen bu
değerler YAŞ MADDE bazına getirebilmek için yukarıdaki değerleri Kuru
Madde yüzdelerine bölmek yeterli olacaktır.
Bu da 1240 gram Arpa
Danesi : 830 gram Dane Buğday: 1100 gram Buğday Kepeği : 3070 gram
Melaslı Yaş Şeker Pancarı Posası: 530 gram Solventli Ayçiçeği Küspesi:
820 gram Buğday samanı: 50 gram mozaik Tozu:50 gram tuz ve 20 gram
PREMİKS (Mikro Element Bileşimi ) toplamı olan 7830 gramdır.
Bu değerleri Yem Maddelerini fiyatları ile çarpar isek günde 1,2 kg et üretmenin maliyetini de bulımuş oluruz.
Protein
Dengesinin Kurulmasında şartlar elvermiyor ayçiçeği küspesi bulunamıyor
ve Rasyon 1' deki bir yem formülü ile hayvanı beslemek zorunda
kalıyorsak, ne yapabiliriz?
Yukarıdaki bölümlerde yeme
karıştırılan ürenin işkembedeki mikroplar tarafından parçalanarak
azotundan protein sentezlenebileceğinden bahsetmiştik. Yemdeki üre
miktarının da % 1'i geçmemesi gerektiğini hatırlarsak, 6.865 x 1 / 100 =
0.069 kg (69 g) üreyi protein açığını kapatmamız için Rasyon 1.'deki
yeme karıştırabileceğimizi ortaya koyar. Fakat bizim protein açığımız
sadece 108 g idi. O halde 108 / 2.8 = 38.57 (39) g üre eder ki Rasyon
1.’deki karışımı hazırlarken sadece % 0.57 oranında üre karıştırırsak
hayvana vereceğimiz yemin protein açığını da kapatmış oluruz.
Ekonomik
analiz sonucu her iki yem formülü (Rasyon 1 ve Rasyon 2) içinde
şartlarımız aynı ise, istediğimiz yem maddelerini sağlayabiliyorsak,
daima üresiz yemi tercih etmemizde yarar vardır. Fakat Rasyon 1. Rasyon
2.den daha ekonomikse Rasyon 1.i kullanmamızda ve rasyonumuza % 0.57
oranında üre karıştırmamızda herhangi bir sakınca yoktur.
Danelerde
(kesif yem olarak kullandığımız) kalsiyum oranı düşük, fosfor oranının
yüksek olduğunu daha önce belirtmiştik. Aynı şekilde posada kalsiyum
düşük, fosfor yüksektir. Ayçiçeği küspesinde ve kepekteki değerler
birbirine yakındır. Samanda ne kadar olduğu pek fark etmez. Çünkü saman
mineralinden hayvan yeteri kadar yararlanamaz. Bu durumda rasyonumuza
kalsiyum dengesini ayarlamak için % 0.5-1 oranında mozaik (mermer) tozu
karıştırıyoruz. Mozaik tozunun yaklaşık % 35'i kalsiyumdur. Fakat kana
geçme oranı düşüktür. Ucuz bir kalsiyum kaynağı olduğu için % 1’i
geçmemek kaydıyla besi sığırlarında kullanılmaktadır. Tuz asırlarca önce
başlayarak hayvancılıkta kullanılan bir yem maddesidir ve % 0.5 - 1
oranında kullanılır. Hayvan beslemede iz (eser)mineral karışımı muhakkak
kullanılmalıdır. Çünkü Türkiye topraklarında hasat edilen hemen tüm
ürünler eser elementler bakımından yetersizdir
II- YEMMATİKET ( EXCEL) PROGRAMINDAN YARARLANMAK İÇİN SORUN CEVAP VERELİM
SORU ADRESİ :::::: verimkapisi@iyitarim.net
BESİ Hayvanınızın Yem Bileşimi İçin Aşağıdaki Bilgileri Veriniz
1-Canlı Ağırlık
2-Cinsi ( Yerli :Ala Melez : Safkan Gibi)
3-Gunluk Kaç Kilogram Et artışı alırsınız.
4-Sizce Hayvanınızın Kac Kilo Yag Fazlası Var ?
Elinizde Hangi Yem Girdileri Bolca Var
Veya
III- SÜT HAYVANCILIĞINDA DENGELİ BİR RASYON HAZIRLANMASI
1-Süt Sığırlarına Verilebilecek Kaba Yem Miktarı
Süt
sığırlarına verilebilecek kaba yem miktarının pratik olarak
belirlenmesinde bazı kriterler kullanılır. Hayvanların canlı
ağırlıklarının % 1-2'si kadar kaba yem kuru maddesinin verilmesi
öngörülmektedir. Buna göre 550 kg canlı ağırlığındaki bir ineğe günde
5.5-11 kg arasındaki miktarlarda kaba yem kuru maddesi önerilmektedir.
Bu
sınırlar içindeki miktarlar hayvanın dolgu maddesi gereksinimini
karşılayabilmekte, aynı zamanda süt yağının optimum düzeyde tutulmasına
yardımcı olmaktadır.
Diğer yandan silaj yemleri süt sığırlarına
canlı ağırlıklarının % 3.5 -4'ü kadar (tabii halde) verilebilir. Bu
miktarın üzerine çıkılması yem tüketimi düşürür. Bununla birlikte iyi
kaliteli olmak koşulu ile silaj miktarı sığır başına günde 25-30 kg'a
kadar çıkarılabilir. Genel olarak kaba yemlerin toplam rasyon içindeki
payının % 35 - 40'ın altına düşürülmemesi önerilmelidir.
2-SELÜLOZ
Süt
ineklerinin beslenmesinde selülozun önemli bir yeri vardır. İşkembe
fonksiyonunu optimum düzeyde tutabilmek dolayısıyla hayvanı sağlıklı
kılmak ve süt veriminde genetik güce ulaşabilmek için rasyonun uygun
miktarda ham selüloz içermesi büyük önem taşır. Bu nedenle bir besin
maddesi kadar gerekli olan selülozun dolayısıyla selülozca zengin kaba
yemlerin rasyonlarda yeterli düzeyde bulunması normal bir çiğneme
aktivitesi ve tükürük üretimi için gereklidir. Başka bir ifade ile
sindirimin düzenli bir şekilde seyretmesi ve ayrıca optimum süt yağı
oluşumu rasyonda ham selüloz ve hücre duvar elemanlarının uygun
miktarlarda bulunmasına bağlıdır.
Karbonhidratlar yapısal
olanlar ve olmayanlar diye iki bölümde incelenirler. Selüloz ve
hemiselülozu içine alan birinci grup ancak işkembe mikroorganizmaları
tarafından salgılanan enzimler etkisiyle yıkımlanırlar. Nişasta ve
fruktozanların dahil olduğu ikinci grup ise kolay çözünebilen
karbonhidratlardır.
Yemlerde selülozun belirlenmesinde son yıllarda Asit Deterjan Fiber (ADF) ile Nötral Deterjan Fiber (NDF)
yöntemleri kullanılmaktadır. ADF selüloz, lignin ve lignifiye azot
bileşiklerini içine alır. NDF ise selüloz, hemiselüloz, lignin ve
lignifiye azot bileşiklerinden ibaret olup bir yemde toplam selülozun
belirlenmesinde en gerçekçi yaklaşımdır. Hücre duvar elemanları olarak
nitelenen NDF yem tüketimi, geviş getirme ve toplam çiğneme süresi ile
korelasyon içindedir.
Bilindiği gibi yüksek süt veren inekler,
daha fazla enerji ve proteine ihtiyaç duydukları için, genellikle
selülozu düşük yemlerle beslenirler. Bu uygulama sonucu selüloz
eksikliğine bağlı olarak şirden displazisi, asidozis, işkembe
parakeratozisi, düşük süt yağ oluşumu gibi komplikasyonlarla
karşılaşılabilir. Yetersiz selüloz ile besleme neticesinde işkembede
oluşan asetik asit miktarının azalması, propiyonik asit miktarının
artması söz konusu olup buna bağlı olarak süt yağı düşer. Bu durum
inekte yağ depolanmasına dolayısıyla vücut ağırlığının artmasına yol
açar. Bu besi sığırları için bir avantaj, oysa süt fiyatlarının yağa
göre ayarlandığı ülkelerde süt sığırcılığı için bir dezavantajdır.
Bu
olumsuzlukları önlemek amacıyla toplam rasyonun kuru maddesinde en
az % 15-18 oranında ham sellüloz kapsaması gerekmektedir.
Bu
değerin ADF olarak karşılığı % 21'dir. Bu itibarla son zamanlarda süt
inekleri rasyonlarının kuru maddesinde bulunması gereken en az ADF ve
NDF değerleri üzerinde durulmaktadır. Buna göre süt inekleri rasyonu
Kuru Maddesi ortalama % 19 ADF ile % 25-35 NDF içermeli bu miktarın %
65-75 i kaba yemlerden sağlanmalıdır. Laktasyonun ilk 3 haftasında ADF %
21 NDF ise % 28 olmalıdır.
Bir başka pratik yaklaşımda inek
başına günde en az 2.5 kg selüloz verilecek şekilde besleme programı
uygulanmasıdır. Bu miktar selülozu sağlayacak kaba yemlerin uzunluğu 4
cm ’den az olmamalıdır.
Efektif selüloz yetersizliği yem
tüketimi ve süt yağının azalmasına neden olabilir. Kaba yem boyutunun
belirtilen uzunlukta olması ile ineğin her kg kuru madde için 30 dakika
geviş getirmesi sağlanır. Bu da günde 24 kg kuru madde tüketen bir
inekte günde 130-150 kg tükürük salgılanması demektir. Böylece işkembe
ortamını nötralize eden tampon salgılanmış olur.
Rasyonda
selülozun dolayısıyla kaba yemlerin gereğinden fazla miktarlarda
bulunması yem tüketimini ve enerji alımını sınırlandırır.
Örnek
olarak 400 kilogram ağırlığında bir süt hayvanını ele alalım ve bu
hayvanın hiç kilo artışı olmadan günlük %3 Yağlı 25 kilo gram süt
vereceği alternatifine ve kuruda olup olmadığına veya bir göre Standart
Rasyonunu hesaplayalım.
Standart diyoruz çünkü hayvanın sağım
dönemine birinci ikinci veya sonraki dönemler hamilelik döneminde
oluşuna göre hazırlanacak Rasyon bileşimi de değişecektir.
Bu
amaçla önce Excel Rasyon Tablosu SÜT Veren Hayvanların Yem
Gereksinmelerinin Hesaplanması Bölümünden yararlanarak Hayvanımızın
günlük protein ve enerji ihtiyaçlarını belirleyelim.
3- HAM PROTEIN HESABI ICIN TIKLAYINIZ
Hayvanınızın canlı
ağırlık süt miktarı ve yağ oranını girdikten sonra Yaşam Payı
Bölümünde Toplam Ham Protein Gram Sütünündan 400 kg Hayvanımızın
Rasyonunda 373 gram Yaşam Payı Proten bulunması gerektiği
anlaşılmaktadır.
4-Verim Payı protein :
Ayni tablonun
Süt Verimine ve Süt Yağı Yüzdesine Göre Gerekli Enerji, Protein ve Diğer
Madde Gereksinmeleri Bölümünden Toplam Ham Protein g sütununun %3,5 Yağ
Oranına karşılık gelen 82 gram Protein Rakamını alarak bunu günlük süt
miktarı 25 ile çarptığımızda 2050 gram yani hayvanımızın süt verim için
gerekli Protein miktarını buluruz .
Yani toplam potein gereksinimi 2050+373= 2423 gram / gündür.
5- Günlük Enerji Gereksiniminin Hesabı
a-Yaşam Payı (YP) Enerji Değeri :
Ayni Yaşam Payı Tablosunun NE Mega Kalori Sütününda günde 7,16 Mega Kalori Enerji İhtiyacı olduğu görülmektedir.
b- Verim Payı (VP) Enerji Değeri :
Burada
Süt Verimine ve Süt Yağı Yüzdesine Göre Gerekli Enerji, Protein ve
Diğer Madde Gereksinmeleri Bölümünden Süt hayvanımızın %3,5 Yağ oranında
süt vermesi için gerekli NEL miktarını 0,69 Mega Kalori olarak bulalım.
Hayvanımız günde 25 kg süt vereceğine göre günlük kalori gereksinimi toplam 25x 0,69= 17,25 mega kaloridir
Bu
durumda 400 kilogram ağırlığında, hiç kilo artışı olmadan günlük %3,5
Yağlı 25 kilo gram sür veren bir Süt Hayvanının gerekli enerji
miktarının Günlük 17,25 Mega Kalori Verim Payı (VP) Enerji Değeri + 7,16
Mega Kalori Yaşama Payı (YP) Enerji Değeri =24,41 Mega Kalori olduğu
görülmektedir.
Yani SÜT HAYVANIMIZA öyle bir Rasyon
Hazırlayacağız ki hem Bütçemize uygun olacak hem de 2423 gram proteini
ve 24,41 Mega Kalori enerjisi olacak.
Bu amaçla Yurdumuzda sık
kullanılan veya kullanılmayan ama kullanılmasında büyük yararlar bulunan
YEM Maddelerini kullanarak bunların enerji, ham protein, sindirilebilir
protein, yaşama payı ve verim payı enerji değerlerini de gösterir EXCEL PROGRAMI GEREKLI BESIN DEGERLERI
Bölümünden yararlanarak düzenleyelim ve (Tablo SÜT) de gösterelim:
Bunun için bu yem maddelerinden belirli oranlar tespit ederek bunların
toplamının 100 (yüz) olmasını sağlayalım.
Tablo SÜT deki Yem
maddelerinin % (yüzde) oranlarını esas alarak gösterir Yukarıdaki
GEREKLI BESİN DEĞERLERİ Tablosunda verilen Bazı Hammaddelerin Kuru
Madde Ve Besin Değerleri Bölümündeki yem değerlerinden yararlanarak,
bunların Ham protein Yaşam Enerji ve Verim Enerji değerlerini
hesaplayalım:
Tablo SÜT.de Mısırın Toplam Rasyon içindeki
oranı % 18 dir. Rasyon Tablosu Süt Ve Besi Sığırlarının Beslenmesinde
Kullanılan Bazı Hammaddelerin Kuru Madde Ve Besin Değerleri Bölümünden
Mısırın ham protein %'si 9 dur.
% 18 i Mısır olan yem formülümüzde Hesaplanan Rasyon payına düşen Ham protein oranı (%si ) = %18 x 9 / 100 = 1.62 dir.
Aynı şekilde hesaplamaya devam edersek Yaşama Payı (YP) enerji değeri = %18 x 2,18 / 100 = 0.39 Mega kaloril,
Süt Verim Payı (VP) enerji değeri = %18 x 2,01 / 100 = 0.36 Mega kalori.
Kalsiyum = %18 x %0,02= %0,004
Fosfor = %18 x %0,3= %0,54
değerleri ortaya çıkar.
Bu işlemi tüm hammaddeler için tekrar ederer Tablo SÜT de gösterelim.
| Yem maddeleri | Rasyon İçindeki Oran | Kuru Madde | Ham Protein | Enerji Değeri (Mkal/kg) | Süt Verim Payı Enerji Değeri (Mkal/kg) | Kalsiyum | Fosfor |
| Mısır | %18 | %88 | %1,62 | 0.39 | 0,36 | % 0,0036 | % 0,054 |
| Buğday Kepeği | %10,4 | %89 | %1,77 | 0.17 | 0.16 | % 0,0140 | % 0.134 |
| Ay çiçeği küspesi | %18 | % 92 | %6,84 | 0.26 | 0,26 | %,0790 | %0.175 |
| Süt Mısır Silajı | %27,6 | %26 | %2.21 | 0.40 | 0.41 | % 0,1100 | % 0.075 |
| Ot Samanı | %26 | %88 | %2,60 | 0.33 | 0,33 | %0,1560 | 0,055 |
| TOPLAM | %100 | | % 15,04 | 1.55 | 1,52 | % 0,3626 | % 0,493 |
| Mozaik tozu | %1 | %100 | | | | | |
| Min + Vit karışımı | %1 | % 100 | | | | | |
| Tuz | %0,5 | | | | | | |
| Toplam | %2,5 | | | | | | |
Tablo
SÜT.'deki değerler neye yarar? Bu şekildeki bir hesaplama süt
hayvancılığında önümüzü görmenin ve iyi bir planlama yapmanın ana
unsurlarını oluşturur.
Bu tabloya göre Hazırlanacak rasyon 1,55 Mcal yaşam payı enerji veriyor.
Bize 7,16 Mega Kalori lazım demekki yaşam payı için 4,55 kilo gram yem gerekli.
Ayni rasyon 1,52 Mcal verim payı enerji veriyor. Bize 17,25 Mcal gerekli yani 11,35 kilo garam yem gerekli.
Toplarsak kuru madde bazında 4.55 kilom Yaşam için + 11,35 kilo verim için olmak üzere toplam = 15,90 kilo gram rasyon gerekli.
Bir
Kilo Gram Kuru Madde Bazında Rasyondan Alınan otein % desi 15,04x (
15,9 Kg Kuru Madde Rasyon) = 2391 Gram protein alıyoruz.
Keza bir kilo rayondan 1.52 Mcal Verim Payı Enerşi aşıyor isek 1,52 x(15.9 Kg Kuru Madde Rasyon) =24,16 Mkal Enerji alıyoruz.
Önce bu verileri daha önce hasapladığımız ihtiyaçlarla karşılaştıralım:
Ham Protein
Gram Toplam Enerji Değeri Mkal
GEREKEN 2423 24,41
Alınan 2391 24,16
Rasyonu
yaş madde bazında bulabilmek için KURU MADDE bazında verilen bu
değerleri Kuru Madde yüzdelerine bölmek yeterli olacaktır.
Bu da
1870 gram Buğday Kepeği : 3280 gram dane mısır; 3140 gram Solventli
Ayçiçeği Küspesi ; 4740 gram Ot Samanı ; 17030 gram Süt Mısır Silajı;
160 gram mozai Tozu: 80 gram tuz ve 20 gram PREMİKS (Mikro Element
Bileşimi ) toplamı olan 30320 gramdır.
Bu değerleri Yem Maddelerini fiyatları ile çarpar isek günde 25 kg Süt üretmenin maliyetini de bulmuş oluruz.
Bu
standart formülü Hayvanımızın süt verme döneminin değişik evreleri için
ayrı ayrı hesapladığımızda ayni yem bileşiminden aşağıdaki miktarda yem
verilmesi gereği ortaya çıkar.
ÖRNEK ALINAN HAYVANIN ÖZELLİKLRİ
SAĞILAN Canlı Ağırlığı 400 kg
Günlük Süt Verimi 20 kg/gün
( Değişik evrelerde azalan yeme parale olarak azlacktır)
Yağ Oranı %3
Canlı Ağırlık Kaybı (0) Kg Gün
Canlı Ağırlık Kazancı (0) Kg Gün
6- DEĞİŞİK LAKTASYON DÖNEMLERİNDE YUKARIDA BİLEŞİMİ HESAPLANAN YEMDEN VERİLECEK MİKTARLAR
İLK 30 GÜN
|
İZLEYEN LAKTASYONLARDA
( Üçüncü ve Takip eden Doğumlarda)
|
İLK LAKTASYONDA
( Yani İLK Doğumda)
|
İKİNCİ LAKTASYONDA
( Yani İkinci Doğumda)
|
KURU MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
14 kg/gün
|
17 Kg Gün
|
15 Kg/ Gün
|
YAŞ MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
26kg/gün
|
31 Kg Gün Gün
|
28 Kg/ Gün
|
Su
|
43 litre/gün
|
52 Litre
|
47 litre/gün
|
İKİNCİ 30 GÜN
|
İZLEYEN LAKTASYONLARDA
( Üçüncü ve Takip eden Doğumlarda)
|
İLK LAKTASYONDA
( Yani İLK Doğumda)
|
İKİNCİ LAKTASYONDA
( Yani İkinci Doğumda)
|
KURU MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
18 kg/gün
|
22 Kg Gün
|
20 Kg/ Gün
|
YAŞ MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
34 kg/gün
|
41 Kg Gün Gün
|
38 Kg/ Gün
|
Su
|
57 litre/gün
|
69 Litre
|
63 litre/gün
|
ÜÇÜNCÜ 70 GÜN
|
İZLEYEN LAKTASYONLARDA
( Üçüncü ve Takip eden Doğumlarda)
|
İLK LAKTASYONDA
( Yani İLK Doğumda)
|
İKİNCİ LAKTASYONDA
( Yani İkinci Doğumda)
|
KURU MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
16 kg/gün
|
19 Kg Gün
|
17 Kg/ Gün
|
YAŞ MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
30 kg/gün
|
36 Kg Gün
|
33 Kg/ Gün
|
SU
|
50 litre/gün
|
60 Litre Gün
|
55 litre/gün
|
DÖRDÜNCÜ 80 GÜN
|
İZLEYEN LAKTASYONLARDA
( Üçüncü ve Takip eden Doğumlarda)
|
İLK LAKTASYONDA
( Yani İLK Doğumda)
|
İKİNCİ LAKTASYONDA
( Yani İkinci Doğumda)
|
KURU MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
14 kg/gün
|
17 Kg Gün
|
15 Kg/ Gün
|
YAŞ MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
26 kg/gün
|
31 Kg Gün
|
28 Kg/ Gün
|
SU
|
43 litre/gün
|
52 Litre Gün
|
47 litre/gün
|
ÜÇÜNCÜ 70 GÜN
|
İZLEYEN LAKTASYONLARDA
( Üçüncü ve Takip eden Doğumlarda)
|
İLK LAKTASYONDA
( Yani İLK Doğumda)
|
İKİNCİ LAKTASYONDA
( Yani İkinci Doğumda)
|
KURU MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
16 kg/gün
|
19 Kg Gün
|
117 Kg/ Gün
|
YAŞ MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
30 kg/gün
|
36 Kg Gün
|
33 Kg/ Gün
|
SU
|
50 litre/gün
|
60 Litre Gün
|
55 litre/gün
|
DÖRDÜNCÜ 80 GÜN
|
İZLEYEN LAKTASYONLARDA
( Üçüncü ve Takip eden Doğumlarda)
|
İLK LAKTASYONDA
( Yani İLK Doğumda)
|
İKİNCİ LAKTASYONDA
( Yani İkinci Doğumda)
|
KURU MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
14 kg/gün
|
17 Kg Gün
|
15 Kg/ Gün
|
YAŞ MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
26 kg/gün
|
31 Kg Gün
|
28 Kg/ Gün
|
SU
|
43 litre/gün
|
52 Litre Gün
|
47 litre/gün
|
BEŞİNCİ 40 GÜN
|
İZLEYEN LAKTASYONLARDA
( Üçüncü ve Takip eden Doğumlarda)
|
İLK LAKTASYONDA
( Yani İLK Doğumda)
|
İKİNCİ LAKTASYONDA
( Yani İkinci Doğumda)
|
KURU MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
12 kg/gün
|
14 Kg Gün
|
13 Kg/ Gün
|
YAŞ MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
22 kg/gün
|
26 Kg Gün
|
24 Kg/ Gün
|
SU
|
36 litre/gün
|
43 Litre Gün
|
40 litre/gün
|
ALTINCI 60 GÜN
|
İZLEYEN LAKTASYONLARDA
( Üçüncü ve Takip eden Doğumlarda)
|
İLK LAKTASYONDA
( Yani İLK Doğumda)
|
İKİNCİ LAKTASYONDA
( Yani İkinci Doğumda)
|
KURU MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
9 kg/gün
|
11 Kg Gün
|
10 Kg/ Gün
|
YAŞ MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
17 kg/gün
|
21 Kg Gün
|
19 Kg/ Gün
|
SU
|
29 litre/gün
|
35 Litre Gün
|
32 litre/gün
|
KURUDA 50 GÜN
|
İZLEYEN LAKTASYONLARDA
( Üçüncü ve Takip eden Doğumlarda)
|
İLK LAKTASYONDA
( Yani İLK Doğumda)
|
İKİNCİ LAKTASYONDA
( Yani İkinci Doğumda)
|
KURU MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
6 kg/gün
|
7 Kg Gün
|
6 Kg/ Gün
|
YAŞ MADDE BAZINDA TOPLAM YEM İHTİYACI
|
11 kg/gün
|
14 Kg Gün
|
13 Kg/ Gün
|
SU
|
19 litre/gün
|
23 Litre Gün
|
21 litre/gün
|
7-Süt Sığırları Rasyonlarının Özellikleri
Süt
ineklerinin beslenmesi diğer çiftlik hayvanlarının beslenmesinden
farklı olduğu için rasyon hazırlanmasında aşağıda belirtilen hususlara
özen gösterilmesinde büyük yarar vardır. Buna göre rasyon;
a.
Yüksek verimli süt ineklerinin gerek duydukları enerji ve diğer besin
maddelerini kapsamalıdır. Kuşkusuz bu olgu her verimdeki hayvan için
geçerli bir kural ise de süt ile fazla miktarda enerji ve besin maddesi
çıkaran ineklerde daha da önemlidir. Bu itibarla ineğin tüketimine
sunulacak rasyonların KM, enerji, protein, vitamin, mineral ve dolgu
maddesi bakımlarından gereksinimi eksiksiz karşılamalıdır.
b.
Lezzetli olmalıdır. Süt ineklerine kartlaşmış, küflü, kaba ve değersiz
otların verilmesinden kaçınmalıdır. Ot ve dane yemler çok ince
öğütülmemeli, silaj yemler küflü, çamurlu ve kartlaşmış olmamalıdır. Bir
yemin lezzetli olup olmadığına karar vermeden önce hayvanın o yeme
alıştırılması gerekir. Hayvana ilk verildiği zaman lezzetsiz olan bir
yem, hayvan o yeme alıştıktan sonra lezzetli kabul edilebilir.
c.
Yeterli miktarda selüloz içermelidir. Gerek düzenli bir sindirim
gerekse süt yağının optimum düzeyde tutulması için rasyonda selülozun
uygun miktarda bulunması gereklidir. Selüloz miktarının rasyon kuru
maddesinin en az % 15-18’i kadar olması büyük önem taşır.
d. Çok
yönlü olmalıdır. Rasyona katılacak kaba yemlerin çeşidinin birden fazla
olmasının büyük yararları vardır. Aynı şekilde kesif karmaya girecek
ham maddelerin çeşitli olması da önem taşır. Bu uygulama gerek rasyonun
lezzetliliğinin artırılması gerekse besin maddeleri bakımından yemlerin
birbirlerini tamamlaması bağlamında katkıda bulunur.
e. Sağlık ve döl verimi üzerine olumlu etki yapmalıdır.
f.
Sürgüt etkiye sahip olmalıdır. Süt sığırı rasyonlarında gerek sürgüt
gerekse konstipasyon etkili yemler uygun biçimde kombine edilmelidir.
g.
Ekonomik olmalıdır. Hayvancılık ekonomik bir uğraş olduğuna göre
üretimde maliyet büyük önem taşır. Bu bakımdan mümkün olduğu ölçüde
sığır beslemede kullanılacak dengeli rasyonların ucuza mal edilmesi
gerekir.
Bunların dışında besleme programının uygulanması sırasında aşağıda belirtilen kurallara özen gösterilmelidir:
1.
Uygulamada ani yem değişikliğinden kaçınılmalıdır. Özellikle yüksek
verimli süt ineklerinde gerek kaba gerekse kesif yem değişikliklerinde
hayvanın yeni yemlere işkembe mikro organizmaları ve sindirim öz suları
ile alıştırılması gerekir. Böylece olası sindirim bozukluklarının önüne
geçilir.
2. Süt uygun bir kokuya sahip olmalıdır. Tüketici
silaj, çayır ve yabancı ot kokan sütü arzu etmez. Sütün kokusu üzerine
etki eden tek faktör yem olmamakla birlikte, bu konuda en önemli etkiye
sahiptir. Yemin süte kokusu sindirim kanalı, solunum sistemi veya direkt
emilim yolları ile geçebilir. Yapılan araştırmalar yem tüketiminden 20
dakika sonra kokunun süte geçtiği gösterilmiş iki saat sonra bu durum
kesin olarak saptanmıştır. Solunum yolu ile süte geçen koku diğer
yollarla geçen kokuya göre daha önce tespit edilebilir. Örneğin bir inek
silajın kötü kokusunu solunumla alırsa bu koku sütte hemen ortaya
çıkar. Bu durumun önüne geçmek için öncelikle silaj, pancar posası,
pancar yaprakları gibi organik asit içeren yemler sağımdan sonra
verilmeli, bu yemlerin artan kısımları ahırdan derhal
uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca süte çok kuvvetli bir kokunun geçmesine
neden olan pek çok yabani otların tüketimi önlenmelidir. Yabani soğan,
lahana, hardal türleri, yabani havuç gibi bitkilerin mera otlarından
ayrılması gerekir.
8- Süt Sığırları İçin Tam Yemin (Toplam Rasyon) Önemi
Süt
ineklerine uygulanan beslenme programı kapsamında bazı ülkelerde yaygın
olarak kullanılan Tam Yem yada Toplam Rasyon (TMR) kaba yem, tahıl
(enerji yemleri), proteinli yem çeşitleri ile vitamin ve minerallerin
homojen bir şekilde karıştırılması ile elde edilir. Genellikle büyük
işletmelerde çiftlik bazında hazırlanan ve uygulanan bu yemleme
sisteminin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.
Bu yöntemin avantajları şu şekilde sıralanabilir:
1.
Süt üretiminde % 6-8 oranında bir artış gözlenebilmektedir. Bu etki
optimum rasyon formülasyonu, besin maddesi seçiminin azalması, rasyon
kompozisyonunun kararlı olması, lezzetsiz yemlerin maskelenmesine
bağlanmaktadır.
2. Yem maliyeti azaltılabilmektedir. Bu tespit
lezzetsiz yemlerin daha fazla değerlendirilmesine, yem kayıplarının ise
azalmasına bağlanmaktadır.
3. Süt yağında % 0.1-0.2 birimlik iyileşmeler gözlenmektedir.
4.
Ketozis, asidozis, şirden yer değiştirmesi gibi metabolik sağlık
sorunlarında önemli azalmalar gözlenmektedir. Ayrıca yem tüketiminin
azalması veya durması gibi olgular azalır.
5. İşçilik azalır.
Bu yemleme yönteminin bazı dezavantajları da bulunmaktadır.
1. Rasyon formülasyonunda çok titiz olunmalıdır. Yapılacak bir hata pek çok ineği etkiler.
2. Balyalı ot çeşitleri için pek uygun değildir.
3. Mikser ve silaj taşıyıcısı gibi özel ekipmana ihtiyaç duyulur.
Çok
sayıda sanayi ürünü yem ham maddesi olark da kullanılabilir. Bunların
dökümü ve besin değerleria EXCEL FORMATlarda verilmiştir. Türkiye’de
genel olarak kullanılan yem ham maddeleri ise aşağıdadır. Ancak, daha
ucuz ve daha sağlıklı Hayvancılık için elinizde var ise ve ucuz ise
Formatta verilen ham maddelerin tercih edilmesinde de yarar vardır.
III-RASYONLARDA YAĞ KULLANIMI
Geviş
getiren rasyonlarına yağ katılması rasyonun enerji yoğunluğunu artırır.
Her ne kadar rasyonlara % 10' a kadar yağ katılabileceği bildirilmekte
ise de, en etkin bir değerlendirmenin gerçekleşmesi için % 5 düzeyi
önerilmektedir. Nitekim bu düzeyin üzerindeki miktarın yem tüketimini
önemli derecede azalttığı ve sindirim bozukluklarına yol açtığı
belirtilmektedir.
Yüksek düzeyde yağ kullanımının selüloz
sindirimini ve NPN bileşiklerinin değerlendirilmesini de düşürdüğü
ortaya konulmuştur. Rasyonlara yüksek düzeyde yağ katılması kalsiyum
atılımını artırmakta fakat fosfor metabolizmasını etkilememektedir. Bu
nedenle rasyona katılacak her % 1 yağ için kalsiyum miktarı % 0.05
artırılmalıdır.
Son yıllarda geviş getiren beslenmesinde
korunmuş yağlar kullanılmaktadır. Yağların korunması işleminde yağ
partikülleri protein tabakası ile kaplanmakta, daha sonra protein
formaldehit ile muamele edilmekte, sonuçta ortaya çıkan korunmuş yağ ve
protein işkembe fermantasyonundan kaçmaktadır.
Fermantasyondan
kaçan şirdene geçer. Burada tek midelilerde olduğu gibi sindirilirler.
Süt inekleri rasyonlarında yağ kullanımına ilişkin bazı önemli
prensipler şu şekilde sıralanabilir:
1. Günde 35 kg’ın üzerinde
süt veren ineklerin rasyonlarına uygun miktarlarda yağ katılabilir.
Laktasyonun ilk 5 haftasında rasyonun yağ düzeyi % 5-6’yı geçmemelidir.
2.
Rasyonun toplam yağ içeriği % 7 yi geçmemelidir. Fazla yağ selüloz
sindirimini olumsuz yönde etkilemekte ve süt yağında azalmaya neden
olmaktadır.
3. Pratik bir hesaplama şekli olarak toplam rasyona
sütün yağ içeriği oranında yağ katılabilir. Örneğin sütün yağ içeriği % 4
ise yemin yağ içeriği de % 4 olmalıdır.
4. Toplam rasyondaki yağın
üçte birinin yem maddelerinden, üçte birinin yağlı tohumlardan veya
normal yağlardan, kalan üçte birinin ise korunmuş (bypass) yağlardan
sağlanması en uygun olanıdır.
5. Korunmuş yağların dışında yüksek
oranda yağ kullanılıyorsa yemin kalsiyum ve magnezyum içeriği
arttırılmalıdır. Bunun nedeni rasyona ilave edilen yağın minerallerle
sabun oluşturması ve yararlanmayı düşürmesidir.
IV-GEVİŞ GETİREN RASYONLARINDA ÜRE KULLANIMI
Yaklaşık
%282 Protein karşılığı %45 Azot içerir. Ure Rumende parçalanarak
amonyağa dönüşür ve Rumendeki mikropların Mikrobiyolojik Protein
üretmesine imkan verir.
Rasyonun ham protein yüzdesi 12% den
düşük ve Rasyonda sindirilebilir protein yok ise soya fasulyesi
düzeyinde Protein kaynağıdır.
Ancak, %12 protein aşıldığında ve sindirilebilir olmayan portein kayanağı verildiğinde protein kayanağı olarak değeri düşer.
Süt hayvanlarında Ham Protein yüzdesi 14 ve üzerinde olduğundan Üre tavsiye edilmez.
Altı aydan küçük danalar ile rasyonunda mısır/soya fasulyesi küspesi ve yahıl bileşimi süt hayvanı Rasyonlarına dahil edilmez.
i.
Toplam rasyonda (kaba+kesif) protein oranı tayin edilmeden üre
kullanılmamalıdır. Sadece rasyonun protein seviyesi yetersiz ise
yükseltmek için üre kullanılmalıdır. Ürenin kesif yemlere homojen bir
şekilde karışımı sağlanmalıdır.
ii. Üre, katiyen yemliklerde yem üzerine dökülerek yedirilmemelidir.
iii.
Ürenin yararlı olduğu rasyon çeşitleri ; a) Enerji değeri yüksek, fakat
protein değeri düşük yemler, b) İçerisinde doğal olarak, protein
olmayan azotlu bileşiklerin (NPN) az olduğu dane ve mısır silajı gibi
yemler.
iv. Daha önce üreli yem yedirilmemiş hayvan üreli yeme alıştırılarak (5-7 gün) geçilmelidir.
v. Üre, tahıl dane yemleri veya melas gibi kolay çözünebilir enerji kaynakları ile birlikte kullanılmalıdır.
vi. Üre, düşük proteinli ve yüksek enerjili yemlerle verilmelidir.
vii. Üreden sağlanan azot, hayvanın toplam azot ihtiyacının % 33'ünü geçmemelidir.
viii.
Üre, toplam rasyona (KM'de) % 1, kesif yemlere % 2'ye kadar
katılabilir. Süt veriminin ilk döneminde hayvan başına üre tüketimi 90
gramı geçmemelidir.
ix. Rasyonlarda yeterli miktarda mineral madde, özellikle P, S ve K bulundurulmalıdır.
x.
Sürüde sindirim sistemi bozuk ve hasta hayvanlara üreli yem
yedirilmemeli, bu hayvanlar, sindirim sistemi düzelinceye kadar ayrı bir
bölmede çoğunluk kuru ot ve az miktarda kesif yemle beslenmeli, üreli
yeme geçiş (alıştırma) süresi 15 - 20 gün sürmelidir
Mısır silajlarına Anhidrik Amonyak katılması :
yem giderini azaltır,
silajın protein kapsamını %50 arttırır,
Silajın daha iyi fermante ol masına imkan verir,
Sialjın bekleme ömrünü uzatır.
Mısır
silajında 4.5 kg/ton üre karıştırılabilir. Eğer silaja 4.5 kg/ton üre
katılmış ise kesif yeme karıştırılacak miktar %0.5’i geçmemelidir.
Silaja 4.5 kg/ton üre karıştırıldığında, kuru madde üzerinden silajın
protein %’si 8’den % 12’ye çıkarılmış demektir.
Ne kadar üre
verirsek hayvana ne kadar protein vermiş oluruz? Bunun hesabı çok
basittir. Diyelim ki bir hayvana yem içerisinde günlük 25 g üre vermiş
olalım. Verdiğimiz ürede azot miktarı % 45 ise 25 x 2.8 = 70 eder ki bu
durumda biz hayvana 25 g üre vermekle ilave 70 g protein sağlamış
oluruz.
Ancak çok dikkatli kullanılmalıdır. Zira, koşullara
uyulmaması halinde İşkembede mikroorganizmaların değerlendiremeyeceği
miktarda amonyak oluşumu halinde bu bileşik kana geçerek üre
zehirlenmesi (amonyak zehirlenmesi) olguları görülür
Süt Hayvanlarında Üre Kullanımı
Yüksek
süt verimine sahip ineklerde protein kritik bir rol oynar, bu itibarla
günde 25 kg' ın üzerinde süt veren hayvanlara pik döneminde ürenin
verilmesi önerilmemektedir.
Laktasyonun ikinci yarısından itibaren gerektiğinde sınırlı miktarlarda üre kullanılabilir.
Üre düşük ve orta düzeyde verime sahip ineklerde kesif yemlere % 1.5-2 oranında katılabilir..
Besi sığırlarında üre kullanımı
•
Toplam rasyonda (kaba + kesif) protein oranı saptanmadan (hesaplama
yolu ile) üre kullanılmamalıdır. Sadece, rasyonun protein seviyesi düşük
ise yükseltmek için üre kullanılmalıdır.
• Ürenin yararlı olduğu
rasyon çeşitleri: a) Enerji değeri yüksek fakat protein değeri (% si)
düşük yemler, b) Doğal olarak protein olmayan azotlu bileşiklerin (NPN,
non-protein nitrojen) yoğunluğunun düşük olduğu dane ve mısır silajı
gibi yemlerle, ürenin yararlı olduğu rasyon çeşitlerinde üre
kullanılmalıdır.
• Kullanılan üre miktarı rasyonun % 1'ini geçmemelidir.
•
Mısır silajı yapılırken genelde 4.5 kg/ton üre katılması öngörülür. Bu
durumda kesif yeme ancak % 0.5 oranında üre katılmalıdır. Mısır silajına
4.5 kg/ton üre karıştırıldığında silajın protein oranı kuru madde (KM)
üzerinden % 8'den % 12'ye çıkarılmış olur.
• Hayvan günlük yemle 60 g'dan fazla üre tüketmemelidir.
•
Üre iştahla tüketilen bir madde olmadığından,kesif yem üretimi veya
silaj yapımı esnasında iyice karıştırılmalı,eğer her ikisine de üre
katılmışsa, hem kesif yeme hem de silaja üretim esnasında melas
karıştırılması yemin hayvan tarafından iyi tüketilmesini sağlar.
• Tam üreli yem yedirmeye geçiş 15 - 20 gün içerisinde yapılmalıdır.
• Üre hiç bir zaman yemliklerde yem üzerine dökülerek yedirilmemelidir.
•
Basit bir hesaplama sonucu: a) 40 kg öğütülmüş mısıra 5 kg üre
karıştırılması 45 kg soya küspesine eşdeğer kabul edilir. Ayn şekilde;
b) 25 kg mısır + 3 kg üre + 17 kg soya küspesi gerek enerji gerekse
protein düzeyleri bakımından 45 kg soya küspesine eşdeğer kabul edilir.
Rasyon hazırlanmasında rasyonun protein dengesini ayarlamada bu
hususların göz önünde bulundurulması ekonomik bir beslenme rejimi için
çok önemlidir.
Boğa, işkembesi gelişmiş buzağı, düvelerde kesif yemlere % 1.5-2 oranında katılabilir.
V-YEM KATKI MADDELERİNDE DİKKAT EDECEĞİMİZ HUSUSLAR
Minerallerin
önemini belirtmekle beraber "Yurdumuzda yem katkıları" piyasasının
düzensiz ve kontrolünün iyi yapılamadığını belirtmekte yarar vardır.
Kimi
zaman ruhsatsız ve beyansız üretim ve dağıtımlar söz konusudur. İyi bir
yem katkısı hayvanda verimliliği kısa zamanda (5-7 gün) etkiler. En iyi
test biyolojik testtir, verildiğinde hayvanın gösterdiği tepkidir.
İçerisinde tüm makro ve eser elementlerin yeterli ve dengeli bulunduğu
yem katkı maddesini bir süt sığırına verdiğinizde hayvanda süt
verimindeki artış 3-5 gün içerisinde kendisini gösterir. Kaliteli bir
mineral yem katkısı hayvanın yem tüketimini ve yemden yararlanmasını
arttırır,hızlı canlı ağırlık artışı sağlar. Kontrolde;
1)
Üzerindeki kağıtlarda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından verilen
RUHSAT TARİH ve NUMARASI, BEYAN TARİH ve NUMARASI' nın bulunup
bulunmadığı,
2) KALSİYUM, FOSFOR, KÜKÜRT, MAĞNEZYUM, KOBALT,
SELENYUM, İYOT, BAKIR, ÇİNKO, MANGAN,(genç hayvanlar için) DEMİR
elementlerinin hepsinin varlığı ve bunların ne miktarlarda bulunduğuna
dikkat etmemiz gerekir.
Özellikle dikkat edilmesi gereken husus;
vitamin ve minerali birlikte içerenlerin pek çoğunda fiyat analizi
yapıldığı zaman, vitaminlerin bulunmadığı ve bunların düşük fiyatla ve
çok uzun vade ile satılmasıdır.
Birkaç tanesinin üzerinde yazılı
değerleri birbiri ile karşılaştırdığımızda aradaki fiyat farkları
yeterli bilgiyi verir. Ucuz olanı sizi aldatır. Vitamin ve mineralli yem
katkılarının analizleri (özellikle vitaminlerin) her yerde ve
kolaylıkla yapılamadığından, hayvan yetiştiricilerimiz çok aldatılır.
Hayvan
üreticilerimizin yakın çevremizdeki veteriner hekimler ve ziraat
mühendisleri (zooteknist) ile yem katkı maddeleri konusunda devamlı
işbirliği içinde olması gerekir. Çünkü kaliteli yem katkı maddeleri
hayvanın yemden iyi yararlanmasını (yüksek canlı ağırlık kazanmasını)
sağlayan önemli unsurdur.
Hayvanların toprak, gübre yemelerini,
kemik, yemlik kemirmelerini önler. Hayvanların tüylerinin parlak, canlı
görünmelerini sağlar, topallıkları önler.
0 yorum:
Yorum Gönder