HAYVANCILIKTA KESİM AĞIRLIĞI KAYGISI BAŞLADI
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR)
Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, "Ramazan ayı, turizm sezonu ve Kurban
Bayramı düşünüldüğünde yurt dışından getirilecek hayvanların kesim
ağırlığına yetişmeyeceği kaygısını taşımaktayız" dedi.
Ilgaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvancılık sektöründe istikrarın oluşturulması ve korunmasının önemini vurguladı.
Sektörde kayıt dışı üretime dikkati çeken Ilgaz, "Türkiye, geçmiş
dönemlerde AB'nin ihracat yaptığı en büyük pazar ülke konumuna gelmişti.
Doğru tarım politikalarının oluşturulması ve uygulanabilmesi için
sağlıklı veriye sahip olunması gerekmektedir ve bu noktada kayıt dışılık
en önemli engeldir. 2014 yılı içerisinde ülkemizde yaşanan kırmızı et
üretim ve tüketimindeki dengesizlik, bu sebeple oluşan fiyat
istikrarsızlığını önlemeye dönük olarak uzun süredir dile getirdiğimiz
besilik hayvan arzının yetersizliği sorununa çözüm olarak besilik hayvan
ithalatının önünü açmıştır" diye konuştu.
"Hayvanların kesim ağırlığına yetişmeyeceği düşüncesindeyiz"
İthalatın koşullu olmasından dolayı ihtiyaca cevap verebilecek miktarda
besilik hayvan getirilemediğini öne süren Ilgaz, "İthalat açıldıktan
sonra 2014 yılının son çeyreğinde 17 bin, 2015 yılı ilk 4 ayında ise
yaklaşık 70 bin baş hayvan girişi olmuştur. Buna karşın Türkiye'nin
dönemsel ihtiyacı 250 bin ile 400 bin civarıdır. Dolayısıyla ramazan
ayı, turizm sezonu ve Kurban Bayramı düşünüldüğünde yurt dışından
getirilecek hayvanların kesim ağırlığına yetişmeyeceği kaygısını
taşımaktayız. Bugüne kadar gelen ve gelebilecek miktarın yeterli
olmayacağı, son gelen ve getirilecek hayvanların kesim ağırlığına
yetişmeyeceği düşüncesindeyiz" ifadelerini kullandı.
"Yeterli olamayacağı kaygısını taşıyoruz"
"İlk besilik danalar ekim ayından itibaren gelmeye başlamıştır" diyen Ilgaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bakanlığımızın, besilik dana ithalatı ile ilgili uygulamalarını,
kırmızı et arzının artırılmasına ve kırmızı et fiyatının daha fazla
yükselmesinin önlenmesine yönelik olduğundan dolayı olumlu karşılamakla
beraber, harekete geçmekte geç kalındığından dolayı içinde bulunduğumuz
zaman dilimine etkisinin yeterli olamayacağı kaygısını taşıyoruz.
Kırmızı et arzının artırılması için uzun dönemli politikaların ortaya
konması ve uygulanmasının gerekliliği yönündeki düşüncemizi de muhafaza
ediyoruz."
Ilgaz, ithalatla ilgili yayınlanan uygulama talimatında "besicilerin
kendi çiftliklerinde yer alan yerli besi hayvanının yüzde 40'ı kadar
ithalat yapabilir" dendiğini aktararak, "Daha sonra açıklanan yeni bir
talimat ile sözleşmeli üretim modeli kapsamında, kırmızı et üreten,
parçalayan veya işleyen kişilerle sözleşme yapan besicilere ellerindeki
yerli besi hayvanı sayısı kadar ithalat yapabilme hakkı ve son olarak da
Et ve Süt Kurumu ile sözleşme yapan besicilerin kapasitelerini
dolduracak kadar besilik hayvan ithalatı yapabilmelerine izin
verilmiştir. Ancak ilk açılan ithalat koşullu olduğundan ihtiyaca cevap
verebilecek miktarda besilik hayvan getirilememiştir" değerlendirmesinde
bulundu.
Besilik hayvan ithalatı için izin verilen hayvanların 300 kilogramın
altında olması gerektiğini belirten Ilgaz, "Bu kapsamda getirilen
besilik danalar kesim ağırlığına (500-550 kilogram) gelene kadar besiye
alınmakta ve besi süresi yaklaşık 200-250 gün sürmektedir. Bu süre 5-6
aylık bir periyodu kapsamakta olduğundan ihtiyacımız olan bu dönemde
henüz hayvanlar kesim ağırlığına ulaşmamış olduğu için
kesilemeyeceklerdir" diye konuştu.
Kaynak tusedad.org







0 yorum:
Yorum Gönder