Kırmızı
Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı
Mustafa Bılıkçı, kırmızı ette son bir yılda yüzde 30'a varan artış
nedeniyle geçen seneye göre bu ramazan ayında et tüketiminin yarı yarıya
azaldığını söyledi.
Kırmızı
et tüketimine ilişkin Bılıkçı, bu ramazan ayında kırmızı ete zam
yapılmadığının altını çizerek, fiyatlarda artış yaşanmadığını söyledi.
Ramazan
ayında kırmızı et tüketiminin istediklerini gibi olmadığını dile
getiren Bılıkçı, "Geçen yılın ramazan ayına göre kırmızı et tüketiminde
yüzde 50 düşüş var. Bu çok ciddi bir rakam. Bunun sebebi et fiyatlarının
geçen yıldan bu yana önemli oranda artması" diye konuştu.
Bılıkçı,
et fiyatlarının TÜİK verilerine göre son bir yılda yüzde 28 arttığını
kaydederek, "Aslında etin fiyatı perakendede yüzde 18 artmış. Üreticiden
satıcıya gelişte ise yüzde 28 yükselmiş. Yani burada perakendeci,
halka ulaştıran kişi olarak zammın hepsini yansıtmamış" ifadelerini
kullandı.
Et
fiyatlarının düşmesi için süt tüketiminin artması gerektiğini
vurgulayan Bılıkçı, bunun artması halinde besilik hayvan sayısının
artacağını kaydetti. Bılıkçı, etçi ırka sahip hayvanlara önem
verilmesinin şart olduğunu, damızlık şirketinin kurulmasıyla da etçil
hayvanların sayısının artmasının sağlanabileceğini söyledi.
"Etçi Hayvan Sayısı Artmalı"
Bılıkçı,
Türkiye'de ağırlıklı olarak sütçü diye tabir edilen "holştayn" cinsi
hayvanların bulunduğu bilgisini vererek, bu hayvanlara angus, simental,
şarola, limuzin gibi et verimi daha yüksek olan hayvanların
tohumlamasının yapılması gerektiğini bildirdi.
Mustafa
Bılıkçı, "Bu uygulamaya yöneliş olursa daha az hayvan besleyip daha
fazla et alırız. İşletmelerin et kalitesi yükselir, şirketler çok kar
sağlar, vatandaş daha ucuz et yer" dedi ve şöyle devam etti: " Et verimi
daha yüksek olacağı için bu hayvanlar sütçü ırklarla aynı oranda yem
yese de daha hızlı kilo alacaklar. Türkiye'de fazla mera yok. Hayvanlar
genelde yem ile besleniyor. Yem fiyatlarının düşük olmadığını
biliyoruz. Dolayısıyla bunlar et fiyatlarının yükselmesine neden
oluyor"
Etçi
özelliğiyle öne çıkan hayvanlara önem verilmesinin yanı sıra "damızlık
hayvan üreten çiftliklerin sayısının" artması gerektiğinin altını çizen
Bılıkçı, Türkiye'de besilik hayvan ihtiyacının bulunduğunu, küçük
danalara duyulan ihtiyacın ise ithalatla giderilmeye çalışıldığını
söyledi.
"Süt Tüketimi Artarsa Besi Sayısı Artar, Et Fiyatı Düşer"
Bılıkçı,
"Hayvan yetmiyor. Damızlık hayvan sayısı artsın ki danalar da artsın.
Etçi ırklara yönelmeliyiz ve süt tüketimini artırmalıyız. Süt ihracatı
çok önemli. Bunlar olursa Türkiye'deki etçi hayvan sayısı artar,
fiyatlar aşağı düşer ve halkımız rahatlıkla kırmızı et yer. Fiyatlar
arttıkça kırmızı et tüketimi doğal olarak azalıyor" ifadelerini
kullandı.
Dana ithalatı uygulamasını beğendiğini dile getiren Bılıkçı, ancak bunun kalıcı bir çözüm olmadığını aktardı.
Bılıkçı, şöyle devam etti: "Bunu
da yapmasak et fiyatı daha fazla yükselecek. Şu anda bir kilo etin
fiyatının yüzde 30'unu yem, yüzde 70'ini besilik hayvan belirliyor.
Besilik hayvan fiyatı arttığı sürece et fiyatı da artar. Son bir yılda
yem fiyatları yüzde 5-10 arası arttı. Besilik hayvan fiyatında yüzde 60
düzeylerinde bir artış var.Bunun sebebi Türkiye'de yeteri miktarda
hayvan sayısının olmaması. Bu artışlarda en fazla parayı besiciler
kazandı. Ne sanayici ne başkası böyle kazanç elde etmedi. Besilik
hayvanı doğurtan sütçüler kazandı. Son bir yılda et fiyatları toptan
satışlarda yüzde 28, perakende de ise yüzde 18 arttı. Ramazan ayında zam
olmasa da son bir yıldaki artışlar vatandaşın et tüketimini ciddi
şekilde etkiledi."
"Türkiye'de Et Tüketimi Düşük"
Bılıkçı,
dünyada her geçen gün et tüketiminin arttığını belirterek, kırmızı etin
yerini ne tavuğun ne de balığın tuttuğunu söyledi.
Türkiye'de
kişi başı et tüketiminin yıllık 13 kilogram ile çok düşük olduğunu dile
getiren Bılıkçı, bu rakamın Avrupa'da 36, Amerika'da 65 olduğunu
aktardı.
Bılıkçı,
"Gelişme çağındaki gençlerimizin zeka gelişimini olumlu yönde etkileyen
en önemli faktör kırmızı et. Bunun tüketimini artırmalıyız" dedi.
Uzmanlara
göre bir kişinin günde en az 100 gram kırmızı et tüketmesi gerektiğini
belirten Bılıkçı, geleceğe umutla baktıklarını, sektörü büyütmek için
ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA







0 yorum:
Yorum Gönder